Arkiv Præsteord

Op af sofaen!

af Gert Nicolajsen

Sommertid forbinder vi med lys og varme. Vi glæder os hele vinteren og foråret til at se lyset og mærke varmen. Vi glæder os over naturen, der grønnes. Nu ser vi frem mod at varmes og få friske kræfter ude i solen. Vi ved, hvad sol og varme gør ved naturen. Og vi ved, hvad det gør ved os selv.

Om solen så kommer til at skinne meget eller lidt, er ikke helt til at forudsige. Som regel en hel del endda, men vi må ud i solen for at få glæde af dens varme stråler. Vi må finde vej ud i naturen eller...

Læs mere

Nu fryde sig hver kristen mand

af stud. theol. Jonas Axelsen

I år fejrer mange 500-året for Luther. Det er der mange gode grunde til - man kunne hurtigt nævne omkring 95. Udover de 95 teser har vi meget at takke Luther for. Hans arbejde har givet os mange bøger og salmer, som stadig i dag kan lære os meget. Nogle af de ting, som Luther gjorde størst oprør mod i den katolske kirke, var forståelsen af Guds retfærdighed, nåden og lov og evangelium. Det er nogle store ord, som vi stadig diskuterer, men de rummer meget godt. Det store vendepunkt for Luther var...

Læs mere

Påskemåltid

af sognepræst Erik Nikolajsen

Skærtorsdag indbyder Vorgod Kirke alle interesserede til et jødisk påskemåltid i kristent perspektiv. Sidste år var vi rigtig mange. Det håber vi også, at vi bliver i år. Men vi har set os nødsaget til at sætte et maksimalt deltagerantal på 65 personer.

Som 12-årig var Jesus med sine forældre i Jerusalem for at fejre påske. Det forår, han døde, var han igen i Jerusalem for at fejre påske. Og denne sidste gang spiste han påskemåltidet sammen med sine disciple og indstiftede nadveren.

Det...

Læs mere

Frygt ikke

af Gert Nicolajsen

Vi er på vej mod juletiden. For nogen af de mindste er det virkelig nyt og spændende. Der er ikke mange juleaftener at huske til­bage på. Det er stadig alt sammen bare så godt og trygt. For mange af os er det en høj­tid på året, som vi kender rigtig godt. Vi har mange års erfaring med jul. Gode erfaringer med samvær og glæde. Måske også smerte­lige erfaringer af svære dage med ekstra savn. I hvert fald også erfaringer med juletravlhed. Gaver og mad skal på plads. Ju­letidens dejlige...

Læs mere

På vej

af sognepræst Gert Nicolajsen

Vi mennesker er så forskellige. Vi er helt forskellige steder i vort liv. Mange billeder glider gennem mine tanker:

Det lille barn på vej op til døbefonten.

Spidermans-udklædt børnehavebarn.

Blåmandags-klar konfirmand. Sommerglad student.

En lykkelig far med sit første barn.

Sygdomsramt ung mor.

Badeglæde på en varm sandstrand.

En kær farmor i en hvid kiste.

Vi er på vej. Forskellige veje. Veje med fantastiske oplevelser og veje med store bump.

Hvor er vi på vej hen? Hvad er det...

Læs mere

På vej mod jul - igen

af sognepræst Gert Nicolajsen

Det sniger sig ind – julekataloger - julepynt – julearrangementer. Det har flyttet sig gennem årene. Forretningerne vil gerne fange os tidligt for at sælge gaver og meget andet. Og vi synes helt selvfølgeligt i alle vores sammenhænge, at julens komme skal fejres med samvær i børnehave, skole, idrætsforening, børneklub, missionshus, familie, julekalendere og så videre.

Så i mere end en måned frem til jul bruger vi julens glade baggrund til arrangement efter arrangement. Dejligt – og lidt...

Læs mere

Ensomhed og fællesskab

af Erik Nikolajsen, præst

Bibelen er igen på forkant!

For tiden drøfter man i mange medier ensomhed som et problem. Det emne var bibelen dog opmærksom på allerede for mange år siden. På sine første sider står der: ”Det er ikke godt, at mennesket er alene. Jeg vil skabe en hjælper, der svarer til ham.” (1. Mos 2,18).

Ordene er skrevet om fællesskabet mellem mand og hustru. Men de gælder også fællesskabet mennesker imellem. Det er ikke godt for os at være alene.

Tidligere var fællesskabet givet

Da Gud skabte Eva,...

Læs mere

Når religion fører for vidt

af sognepræst Gert Nicolajsen

Først på året oplevede vi forfærdelig terror i Paris. En række tegnere og redaktører på et satirisk ugeblad blev mejet ned – fordi radikale islamister mener, de har fornærmet deres religion. Det var tæt på, at det samme skete nogle uger senere i København.

Samtidig og væsentlig mindre bemærket blev tusindvis af mennesker mejet ned i det nordlige Nigeria. Hele landsbyer er lagt øde. De var ikke rettroende muslimer, og derfor blev de ofre for radikale islamiske terrorister. I religionens navn...

Læs mere

Du er skyldig!

af sognepræst Erik Nikolajsen

Du er skyldig! - Kan det være en god besked?

Ja, det kan det.

Min påstand er, at alle har en bevidst eller ubevidst fornemmelse af, at vi ikke er så gode, som vi bør være. Jeg begrunder det med, at vi har så travlt med at gøre os bedre, end vi er, for at blive accepteret og elsket af dem, vi færdes iblandt.Vi ved altså godt, at vi ikke er så gode, som vi bør være. Med andre ord: »Vi bakser med en eller anden form for skyld«.

Hvordan kan det så være en god besked at blive erklæret skyldig?...

Læs mere

At bære og at blive båret

af sognepræst Gert Nicolajsen

Livet har mange sider. Nogen gange lyse og gode. Andre gange mørke og svære. For nogle mennesker flest lyse dage. For andre alt for mange mørke dage.

Min hilsen denne gang skal særligt være til jer, som har de mørke dage tæt på!

Der er et ord af Jesus, som er vendt tilbage mange gange i mit liv. Det er ordene: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Mattæusevangeliet 11,28).

Noget af det sværeste er at stå magtesløs, når tingene går den...

Læs mere